Archiwum 06 marca 2015


Odchudzanie bez diety
06 marca 2015, 23:11

Czy odchudzanie bez diety jest możliwe? Odpowiedź na to pytanie w dużej mierze zależy od naszego sposobu odżywiania. Spożywając codziennie wysokokaloryczne dania bogate w węglowodany proste, pochłaniając kilogramy słodyczy i prowadząc siedzący tryb życia na pewno nie mamy szans na schudnięcie bez stosowania diety. Jednak w przypadku, gdy postawimy na zdrowe odżywianie oraz zastosujemy kilka skutecznych trików przyśpieszających przemianę materii są duże szanse, że schudniemy bez stosowania drastycznych diet oraz konieczności liczenia każdej spożytej kalorii. Sposobów na zrzucenia zbędnych kilogramów w sposób w miarę lekki, łatwy i przyjemny jest sporo. Jedne wydają się wręcz nie do przyjęcia i polegają na tak kontrowersyjnych metodach, jak np. modne połykanie jaj tasiemca i pozwalanie na to, aby pasożyt powodował naszą utratę wagi. Tego typu „skuteczne” odchudzanie bez diety to objaw desperacji, dlatego lepiej nie decydować się na taką terapię. Jeżeli chcemy schudnąć bez głodówek możemy wypróbować sprawdzone i naturalne sposoby na przyśpieszenie naszej przemiany materii. Odchudzanie bez diety to przede wszystkim – jak schudnąć bez wyrzeczeń. Musimy spełnić kilka warunków takich jak: stałe pory posiłków, jedzenie pięciu małych porcji dziennie, unikanie długich przerw pomiędzy posiłkami, które powodują nagłe napady głodu, spożywanie wartościowych śniadań, codzienna dawka ruchu, stosowanie trików oszukujących głód np. wypijanie soku grejpfrutowego lub wody mineralnej przed posiłkiem. To wszystko sprawi, że mimo jedzenia normalnych posiłków (czytaj zdrowych bez nadmiaru tłuszczu oraz węglowodanów prostych) będziemy chudnąc i cieszyć się dobrym samopoczuciem. Jeżeli przestawiamy się na stałe pory posiłków i jemy pięć małych porcji dziennie nasz organizm dostaje właściwą ilość substancji odżywczych i może utrzymać stały poziom cukru we krwi. Zapobiegamy w ten sposób nagłym napadom głodu oraz produkowaniu przez trzustkę dużych ilości insuliny, która wpływa na procesy magazynowania kalorii w postaci nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. W efekcie usprawniamy przemianę materii oraz nie dopuszczamy do sytuacji, kiedy z powodu braku czasu na zjedzenie śniadania lub innego posiłku sięgamy po bezwartościowy baton lub drożdżówkę i nadal czujemy się głodni.